Verf werk wijzer krijtverf

Verf werk wijzer krijtverf

KRIJTVERF - Wanden en Plafonds.

Krijtverf is Eco vriendelijk en voldoet aan de laatste milieuvoorschriften ten aanzien van het gehalte vluchtige gassen (VOS = Vluchtige Organische Stoffen) in de verf. Krijtverf is een verfsoort op basis van een gepigmenteerde copolymeer dispersie met krijt als vulmiddel. Door toepassing van de juiste krijtsoort wordt een mooie matte, fluweelachtige afwerking verkregen.

Krijtverf wordt aangebracht met een roller of kwast. De roller geeft echter niet het typische klassieke aantrekkelijke krijt-effect. Om dit te verkrijgen, is het aan te raden de verf onverdund met een langharige kwast aan te brengen. De blijvend zichtbare kwaststreken geven een authentieke, warme uitstraling kenmerkend voor deze verfsoort. Voor het beste resultaat dient u minimaal 2 lagen aan te brengen.

Krijtverf is open van structuur en daardoor vlekgevoelig. Dit kan worden voorkomen door het aanbrengen van een laklaag of Verf finish. Hiermee beschermt u bijvoorbeeld de muur tegen spat- en vetvlekken.

Werkwijze;

De ondergrond dient schoon en vetvrij te zijn. Als de krijtverf op een meubel gebruikt zal worden die gelakt is dient deze eerst grondig te worden ontvet met Woodcleaner Strong. Daarna goed schuren en vervolgens weer goed ontvetten met Woodcleaner Strong. Nu het meubel in de grondverf zetten met Südwest Acryl grondverf. Bij muren of plafond een steenachtige ondergrond of stucwerk eerst goed stofvrij maken. De krijtverf goed oproeren en eventueel met wat water verdunnen. De krijtverf laat zich gemakkelijk verwerken met een blokkwast of roller en droogt snel. Bij voorkeur 2 lagen aanbrengen, waarbij bij sterk zuigende ondergrond de eerste laag met ca. 10% water verdund moet worden aangebracht. Voor een perfect eindresultaat of twijfel van de ondergrond van muren of plafond adviseren wij u om deze voor te behandelen met Sigma WallPrim.

Aanvullende gegevens;

Verdunnen:  de krijtverf kunt u eventueel met water verdunnen.
Verwerken:  alleen voor binnen geschikt, altijd goed ventileren. Verwerkingstemperatuur 10-25º 0C, bij een relatieve vochtigheid van 50-70%.
Droogtijd: afhankelijk van de temperatuur 1 - 3 uur, waarna overschilderbaar.  

Krijtverf kan worden aangebracht op:

  • Cement en beton
  • Baksteen metselwerk
  • Behang mits goed vastzittend en glasvezel behang
  • Hout (o.a. meubels)
  • Stuc- en pleisterwerk
  • Gipsplaat
  • Latex

Krijtverf enkele voorbeelden van het resultaat van het schilderen van meubels met krijtverf.

Hout staal A
Krijtverf kleur gebroken wit kleur 2530 (2 lagen).
Geen was afwerking.

 

Hout staal B
Krijtverf kleur gebroken wit kleur 2104.
Krijtverf kleur 100 (grijsbruin).
Terug schuren.
ArtiDecor Antiekwas (grijs).

Houtstaal C
Krijtverf kleur 30 (grijs).
Krijtverf kleur 21 (zwart).
Terug schuren.
ArtiDecor Antiekwas (grijs).


 
Gebruikte kleuren Basis wit
Er overheen Rood en Blauw.
Bovenrand behandeld met Verf finish.
Midden rand onbehandeld.
Onderrand behandeld met Mat finish.

 
Gebruikte kleuren Basis donker grijs
Er overheen Wit en Beige.
Bovenrand behandeld met Antiekwas.
Midden rand onbehandeld.
Onderrand behandeld met Verf finish.
Gebruikte Basis kleur 40.
Er overheen donker kleur 21.
Bovendeel geschuurd met korrel 225.
En met 2 verschillende methodes afgewerkt, lichte deel is onbehandeld, midden deel met Verf finish en linkers deel eerst met Verf finish en daarna met Mat finish.


Hoe een meubel verven met krijtverf.

Eikenkastje standaard gelakt eerst goed ontvetten met Woodcleaner Strong.
Goed schuren en daarna afborstelen met een zachte stof borstel. Opnieuw goed ontvetten met Woodcleaner Strong. Nu het meubel in de grondverf schilderen met Südwest Acryl grondverf.
Krijtverf kleur 42 de eerste laag opbrengen met een brede kwast 60. Daarna heel licht schuren met een schuurpad. Nu ook weer afborstelen met zachte stof borstel.
De 2e laag krijtverf aanbrengen.

 
Krijtverf kleur 40 1 laag aanbrengen met een brede kwast 60.
De krijtverf voorzichtig terug schuren met schuurpapier zodat de onderliggende kleur zichbaar wordt. Dit is naar eigen inzicht te bepalen hoeveel kleur u laat opkomen. Pas wel op met schuren op de hoeken en scherpe randen. Als er teveel of te hard wordt geschuurd komt het eikenhout er door heen. Na te hebben geschuurd met schuurpapier even licht naschuren met se schuurpad. Meubel goed afborstelen.
Krijtverf kan o.a. worden afgewerkt met;
  • Verf finish
  • Verf finish en daarna met Mat finish
  • Antiek was


 

Gezondheid, Veiligheid en Afvalverwerking

Hoewel het een verf op waterbasis is, mag hij niet in de afvoer of gootsteen worden weggespoeld. Gereedschap direct met water reinigen, maar niet in de gootsteen maar bijvoorbeeld in een aparte emmer. De krijtverf laten bezinken in de emmer en dan het water eerst voorzichtig eruit laten lopen. En dan de krijtverf bezinksel evenals de krijtverf resten inleveren bij een inzameldienst voor chemisch afval.
Afval moet worden afgevoerd in overeenstemming met de Milieubescherming wet van 1990 en de daartoe behorende relevante voorschriften. Neem voor meer informatie contact op met uw plaatselijke milieudienst.

Krijtverf buiten bereik van kinderen en dieren houden. Contact met huid, ogen enzovoort vermijden. Veiligheidsinformatieblad beschikbaar.

Dit product bevat maximaal 30 g/l VOS en voldoet voor professioneel gebruik binnen de ARBO wet.

 

LijstRooster
Aantal weergegeven:
Sorteren op: